Het Geheim van de Smit baseert haar inventarisaties en analyses altijd op live gesprekken met de betrokkenen. De interviews kenmerken zich door een ontspannen setting en het stellen van de juiste vragen, waardoor er rijkere informatie naar boven komt dan wanneer alleen gebruik gemaakt wordt van invullijsten. Het gaat om écht contact, met de betrokkenen en de context.
Scholen in Primair en Voortgezet onderwijs zetten Het Geheim van de Smit bijvoorbeeld in om een extra impuls te geven aan hoe zij werk maken van Burgerschap en Loopbaanoriëntatie en -Begeleiding (LOB). Denk hierbij aan:
Inventariseren welke activiteiten op school plaatsvinden die gerelateerd kunnen worden aan burgerschapsonderwijs, om vervolgens op een doelgerichte, samenhangende en herkenbare manier burgerschap te verweven in het curriculum. Met oog voor de ontwikkeling die leerlingen hierin doormaken en resulterend in een nog prettigere werkwijze voor het team.
Inventariseren welke activiteiten op school plaatsvinden die onder LOB geschaard kunnen worden, om op basis daarvan een duidelijker, gevarieerder of completer LOB-programma neer te kunnen zetten voor zowel de leerlingen als de leerkrachten
Bij deze inventarisaties worden altijd (minstens) zowel de leerkrachten als de leerlingen betrokken.
Het Geheim van de Smit zet haar kwaliteiten ook in om de aanbevelingen die voortvloeien uit de inventarisatie om te vormen naar integratie in de praktijk. Scholen borgen continuïteit in de ingezette ontwikkelingen door in een 1- of 2-jaarlijkse cyclus een update-inventarisatie te laten verzorgen.
"Yvonne heeft voor onze school in kaart gebracht hoe wij ervoor staan op het gebied van burgerschapsonderwijs. Naast de kennis die ze zelf heeft, zorgt ze ervoor dat ze op de hoogte is van de regelgeving. In het onderzoek heeft ze ook de leerlingen en leerkrachten meegenomen. Ze heeft een prettige manier van contact leggen en vragen stellen, zodat er voldoende informatie naar boven komt.
Het verslag met de aanbevelingen en aansluitend de teamsessie zijn erg praktisch en direct in te zetten. Wij hebben het
burgerschapsonderwijs in kaart en kunnen doelgericht aan het werk."
Karin Hakkert, Directeur IKC Binnenste Buiten
Als onderdeel van LOB en de Burgerschapsleerlijn, ondersteunt Het Geheim van de Smit leerlingen op een praktische en concrete manier in hun identiteitsvorming door middel van het voeren van ontwikkelgesprekken waarin gebruik gemaakt wordt van:
de wisselwerking tussen omgevingsbewustzijn vergroten en jezelf leren kennen
het leren kennen van de eigen motivatie en het leren zien van mogelijkheden
Op basisscholen spreekt Het Geheim van de Smit leerlingen van groep 7 en groep 8, op scholen in het voortgezet onderwijs leerlingen vanaf de brugklas. Zij biedt haar diensten ook aan ter verrijking of ondersteuning van het decanaat.
Scholen stemmen met Het Geheim van de Smit af hoe haar diensten het beste verweven kunnen worden in hun lopende lesprogramma. Deze scholen kiezen ervoor om zich te onderscheiden door hun leerlingen - in de levensfase dat dit het meeste impact heeft - ondersteuning te bieden bij het leren maken van de concrete vertaalslag naar zichzelf (wat zegt het over mij dat ik dit leuk vind?) en hen meer eigenaar te maken van wat er in de wereld, in hun omgeving en bij hen zelf gebeurt.